Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2014 19:34 - САЩ държат финансово оръжие за масово унищожение срещу Русия; САЩ и комунистически Китай са приятели. http://www.epochtimes-bg.com, Автор: nikikm
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2753 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Китай сътрудничи безрезервно. Пекин предупреди Вашингтон през 2008 г., когато Путин предложи съвместна руско-китайска атака срещу дълговете на Fannie Mae и Freddie Mac, с цел да се срине доларът и глобалната хегемония на САЩ.

image
"Ура за комунизма"
Мишел Обама гордо и диво развява червеното знаме на китайския комунизъм

 
 

Съединените щати притежават финансовия еквивалент на неутронна бомба. През последните 12 години елитен екип на Министерството на финансите на САЩ разработваше инструменти за икономическа война, проектирайки начини да накара почти всяка страна да падне на колене, без нито един изстрел.

Стратегията се основава на контрол върху световната банкова система, подкрепен от мрежа от съюзници и неявното сътрудничество на неутралните държави. Можем да наречем това проекта Манхатън на XXI век, пише Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph.

"Това е нов вид война, пълзяща финансова операция, предназначена да източи капиталите на нашите врагове, безпрецедентна по своя обхват и ефективност," коментира Хуан Зарате, служител във финансовото министерство и Белия дом.

"Новата геоикономическа игра може да е по-ефективна и коварна от геополитическите състезания, и е не по-малко безмилостна и разрушителна", пише той.

Изглежда това е тактиката, която Вашингтон е решил да използва срещу Русия и нейния президент Владимир Пуитн - бавно спиране на достъпа до пазара за руските банки, фирми и държавни органи, чиито общи дългове възлизат на 714 млрд. долара.

Финансовото оръжие е приведено в готовност с раздел 311 от закона за Патриотичния акт на САЩ. След като дадена банка бъде обвинена в пране на пари или финансиране на терористични дейности, тя попада под ударите на американските регулатори.

Това може да бъде смъртна присъда за всяка една финансова институция по света, дори ако тя няма никакви операции в САЩ. Европейските банки не се осмеляват да не сътрудничат на американските регулаторни органи и също прекъсват всички отношения с жертвата.

Същото правят и китайците, както стана ясно през 2005 г., когато САЩ удариха Banco Delta Asia в Макао за сътрудничество със Северна Корея. Кредитната институция беше унищожена за 2 седмици. Китай сътрудничи безрезервно – Пекин предупреди Вашингтон през 2008 г., когато Путин предложи съвместна руско-китайска атака срещу дълговете на Fannie Mae и Freddie Mac, с цел да се срине доларът и глобалната хегемония на САЩ.

Според Зарате САЩ могат да "се справят сами", със санкциите срещу Русия, ако това е необходимо. Те не се нуждаят от сътрудничеството на Европейския съюз, поне не и на политическо ниво. Това е особено важно на фона на нерешителната позиция на Брюксел, който пази България , Кипър, Унгария и Люксембург от руската ответна реакция.

Парадоксално, но новият американски финансов арсенал беше използван за първи път като оръжие срещу Украйна. През 2002 г. нейните банки бяха обвинени в пране на пари за руската организирана престъпност. Тогава Киев капитулира бързо и позволи приватизация на банковата система.

Бирма, Северен Кипър, Беларус и Латвия са сред страните, които бяха принудени да се съобразят с исканията на САЩ.

Най-голямата победа до момента обаче беше отбелязана срещу Иран, който най-накрая капитулира през тази година след десетилетия на икономически и търговски санкции.

Но министерството на финансите на САЩ е изправено пред по-сериозно предизвикателство в Русия - най-големият в света производител на енергийни ресурси, който е свързан тясно с икономиките на Германия и Източна Европа.

САЩ рискуват да застрашат собствената си система от съюзи, потъпквайки грубо интересите на европейските си приятели.

Президентът Путин знае това и лавира внимателно, като доскоро беше близък съюзник на Вашингтон в борбата срещу тероризма.

Проблемът е, че санкциите срещу руските банки в края на краищата ще засегнат Газпром и Роснефт, а светът все още не може без руския природен газ и суров петрол.

Вярно е, че Русия не е силата, която някога е била, на фона на икономиките на САЩ, Китай и Европа, но все още е сила. Ставащото сега не е повторение на Студената война. Путин не е идеологически противник на Запада.

Кремъл държи валутни резерви на стойност 470 млрд. долара, които обаче намаляха с 35 милиарда долара от началото на кризата в Украйна, а руската икономика е в рецесия.

Путин не може да разчита на глобални съюзници, а само на малки играчи като Венецуела, Боливия, Куба, Никарагуа, Беларус, Северна Корея, Сирия, Судан, Зимбабве и Армения, които са недостатъчни дори за налагане на решения в ООН.

И все пак има една стара поговорка: "Русия никога не е толкова силна, колкото изглежда, но Русия никога не е толкова слаба, колкото изглежда."

Професор Харолд Джеймс от Принстън коментира, че Западът рискува верижна реакция със санкциите срещу Москва.

"Lehman е малка институция в сравнение с австрийските, френските и германските банки, които са силно изложени към финансовата система на Русия. Замразяване на руските активи може да бъде катастрофално за тях и за глобалните финансови пазари", пише Джеймс в Project Syndicate.

Във Великобритания също се страхуват от действията на САЩ. Финансовият министър Джордж Озбърн предупреди банкерите да се готвят за санкции. Ситито е важно, "но това не означава, че неговите интереси ще бъдат поставяни над националните интереси и сигурността на нашата страна".

Санкциите са толкова стари, колкото е човешката история. Какво можем да научим от историческите уроци? Перикъл се опитва да притисне град Мегара през 432 пр.н.е. прекъсвайки търговията и достъпа до пазарите на атинската империя. В крайна сметка обаче Атина губи Пелопонеските войни от Спарта. Икономическата система на Гърция е оставена в руини на милостта на Персия. Това е вкусът на асиметричната реакция. /darikfinance.bg




Гласувай:
3



1. pesho - Американците не са научили нищо от ...
23.04.2014 21:44
Американците не са научили нищо от историята на Русия,а то е че няма по–корава нация от руската.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312692
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031