Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2014 21:50 - Как да избягате от многобройните затвори на живота?
Автор: lidiqzla Категория: Други   
Прочетен: 3980 Коментари: 3 Гласове:
49


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
      В продължение на няколко седмици мой събрат монах преподаваше медитация в нов строго охраняван затвор близо до Пърт. Малцината затворници се отнасяли се отнасяли с уважение към монаха. В края на една от срещите те започнали да го разпитват за начина на живот в будиския манастир.
      - Всяка сутрин ставаме в 4.00ч. - разказал той.
      - Понякога е много студено, защото в стаите няма отопление. Храним се само веднъж на ден, като всичко е смесено в една купа. Следобед и вечер не ядем нищо. Никакъв секс и алкохол, разбира се. Нито телевизия, радио и музика. Никога не гледаме филми, нито спортуваме. Говорим малко, работим здраво и през свободното си време седим с кръстосани крака и наблюдаваме дишането си. Спим на пода.
      Затворниците били същисани от спартанската суровост на монашеския живот. В сравнение с него техният затвор бил като петзвезден хотел.
      Всъщност един от затворниците толкова се притеснил за техния приятел монах, че забравил къде се намира и рекъл:
     - Животът във вашият манастир е ужасен. Защо не дойдеш при нас?
      Монахът ми каза, че всички в стаята щели да се пръснат от смях.
      Както и аз като ми разказа случката.
      После дълбоко се замислих.
      Вярно е, че в манастира животът е много суров и от най-строгият затвор за престъпници; и все пак мнозина идват по собствена воля и се чувстват щастливи тук. Докато много други искат да избягат от добре обзаведеният затвор и се чувстват нещастни там.
      Защо?
      Защото нашите монаси искат да бъдат в манастира, а затворниците не искат да бъдат в затвора.
      Ето къде е разликата.
      Където и да се намирате, в каквито и удобства да живеете, това място е затвор за вас, ако не искате да сте там. Това е истинският смисъл на думата „затвор“- всяка ситуация в която не желаете да се намирате. Ако работите нещо, което не желаете да работите, значи сте в затвор. Ако сте се обвързали с нежелана връзка, също сте в затвор. Ако сте болни и вашето тяло ви причинява болка и страдание,то също е затвор за вас.
      Как тогава да избягате от многобройните затвори на живота?
      Лесно е.
      Просто променете възприятието си за ситуацията, в която се намирате, и пожелайте да бъдете в нея. Като промените възприятието си за работата, връзката или болното си тяло и приемете ситуацията, вместо да я отхвърляте, вече няма да се чувствате като в затвор. Ако сте удовлетворени, че се намирате там където сте, вие сте свободни.       
      Свободата означава да чувстваш удовлетворение, че си там където си. Затворът означава да искаш да бъдеш някъде другаде. Свободният свят е светът какъвто го възприема вътрешно удовлетвореният човек. Истинската свобода е свобода от желанията, а не свобода на желанията.

                                                                                                  (Отвори сърцето си - Аджан Брам)
 



Гласувай:
49



1. rygit - Странно защо ли няма коментари???
27.09.2014 10:55
Защо ли питам... Може пък само аз да имам части от себе си които съм затворил по някакъв начин. Може би всички прочели това са много по свободни от мен и за това не считат за необходимо да споделят...
Винаги съм се чудел защо България е толкова преуспяла страна... А то виж защо било. Всички били свободни хора само аз чудещия се тук съм бил в затвора и не съм разбирал същноста на просперитета й...
Ехооооо....
Ехоооооо.....
Ако има някой и друг затворник нека се обади че да си поговорм щотооо те тез дет са на свобода няма да ни разберат нас панделниците...
Може пък някой да ме чуе и да драсне ред ;-)
цитирай
2. romanticgirl25 - много ми хареса. И аз не искам да съм там където сега живея и не защото си го измислям или се глезя, а
27.09.2014 14:41
защото хората ме карат да се чувствам така. Не зная как ще се справя. Винаги търся за избягам, но на друго място никога не се чувствам комфортно! Благодаря за хубавата статия!
цитирай
3. starotomagare - , , Истинската свобода е свобода от ...
27.09.2014 18:25
,,Истинската свобода е свобода от желанията, а не свобода на желанията." Да ,наистина е така .Ако се постараеш да се радваш на това което имаш а не винаги да ламтиш за това което нямаш и никога не би имал, ще се почувстваш дори щастлив.Например има ли смисъл да се съсипваш от работа или да вършиш престъпления или да поемаш абсурдни рискове за да печелиш пари които да хвърляш за прищевки без които спокойно би минал?За да се почувстваш истински свободен и щастлив трябва да се научиш да се радваш на безплатните или съвсем евтини неща в живота .Да не се сравняваш непрестанно с другите ,да не се състезаваш с тях в тяхната абсурдна игра, да не се интересуваш тръпнещ от тяхното мнение и чисто субективна оценка.Някога го наричахме ,,Да не плащаш данък обществено мнение".Не бива разбира се и да влизаш в безмислени и дори опасни конфликти с тези които няма да те разберат ,ще ти се подиграват и дори ще се опитват да те накажат по техен си начин защото не могат да простят на някой ,че е щастлив дори и без да е ,според техните оценки ,над тях по богатство ,власт или положение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lidiqzla
Категория: Други
Прочетен: 97924
Постинги: 33
Коментари: 68
Гласове: 1009
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031